Wijziging basisexamen inburgering vanaf 1 mei 2023

Per 1 mei 2023 zal het basisexamen inburgering in het buitenland er anders gaan uitzien. Het onderdeel 'Leesvaardigheid' wordt namelijk aangepast. In dit nieuwsbericht leest u wat er gaat veranderen.

Eén van de voorwaarden voor een MVV in verband met gezinshereniging is dat de aanvrager het basisexamen inburgering in het buitenland heeft gehaald.

Het basisexamen inburgering in het buitenland bestaat uit drie onderdelen:

  1. Spreekvaardigheid
  2. Leesvaardigheid en
  3. Kennis Nederlandse samenleving (KNS)

Per 1 mei 2023 zal het onderdeel leesvaardigheid gewijzigd worden. Het taalniveau blijft A1, alleen vervallen de ‘makkelijkere’ onderdelen “lezen en luisteren naar woorden”. Wat dit precies betekent, leest u hieronder.

Hoe ziet het examen er tot 1 mei 2023 uit?
Het examen Leesvaardigheid bestaat uit meerdere onderdelen, namelijk “lezen en luisteren naar woorden en lezen van teksten en beantwoorden van vragen”. Het examen heeft 42 vragen en u heeft in totaal 35 minuten de tijd om het examen af te ronden. Voor beide onderdelen dient u een voldoende te halen om voor het examen leesvaardigheid te slagen.

Bij het eerste onderdeel leest u een woord en luistert u vervolgens welk juiste antwoord daarbij hoort. Er worden vier woorden gesproken en u kiest welk woord overeenkomt met het woord in de vraag.

Het tweede onderdeel is hetzelfde, maar dan andersom. U hoort een woord en kiest welk geschreven woord hiermee overeenkomt.

Bij het derde en laatste onderdeel leest u een tekst en beantwoordt u een vraag aan de hand van de tekst.

Hoe ziet het examen er na 1 mei 2023 uit?
Het examen bestaat uit één onderdeel, namelijk het lezen van teksten en beantwoorden van vragen.

Het examen heeft in totaal 9 teksten, waarbij bij elke tekst aan aantal vragen gesteld worden. U heeft in totaal 35 minuten de tijd om het examen af te ronden.

U heeft nog steeds 35 minuten de tijd om het examen af te ronden. Echter zijn de onderdelen ‘woorden lezen en naar woorden luisteren’ afgeschaft. Het gehele examen bestaat nu uit het lezen van teksten en het beantwoorden van vragen.

Terug naar overzicht