Een advocaat: uw professionele partner in én buiten de rechtszaal

Waarom een advocaat?

Vraagt u zich af waarom u een advocaat zou inschakelen voor een MVV-aanvraag? Per slot van rekening zijn er juridische bureaus die vaak goedkoper zijn dan een advocaat. Krijgt u waar voor uw geld? En u kunt het toch ook zelf regelen?

De MVV aanvraag zelf regelen

U kunt het zeker zelf regelen. U heeft misschien al een zoektocht achter de rug met versnipperde informatie op verschillende plaatsen; op bijv. internetfora waar u stuit op tegenstrijdige berichten over de voorwaarden, documenten en procedures. Telefonische navraag bij de IND leidt ook niet altijd tot nadere inzichten over specifieke vraagstukken. Ook komt er flink wat papierwerk kijken bij het aanvraagproces. Incorrect ingevulde formulieren kunnen soms al leiden tot een afwijzing.

a) Dan is het prettig dat u deze website hebt gevonden, omdat hier alles gebundeld is. Verder krijgt u op deze website kosteloos tips hoe u dit zelf kunt aanpakken. Wij hebben formulieren en checklists gemaakt die u kunt downloaden en via de computer kunt invullen. Leest u dan de pagina’s van deze website zorgvuldig door.

b) Komt u er niet uit, dan kunt u contact met ons opnemen voor een vrijblijvend advies. Als u het bij nader inzien toch te ingewikkeld vindt, kunnen wij het proces voor u begeleiden.

Professionele begeleiding: advocaat of adviseur?

Er zijn juridische bureaus die MVV-aanvragen begeleiden. Vaak zijn deze goedkoper dan een advocaat. 
Een advocaat is ook een jurist. Waarom dan toch een advocaat?

Wetten en regels bieden altijd de meeste houvast in een procedure, zoals een MVV- of verblijfsaanvraag. Het voordeel van een jurist is dat deze de wetten en regels kent. Een ervaren professional heeft al met vele verschillende situaties te maken gehad. Hierdoor zou er geen misverstand moeten bestaan over de te volgen route, de voorwaarden en de benodigde papieren. 

Het probleem is alleen dat de kennis en ervaring van de professional lang niet altijd meetbaar zijn. Zijn er succesverhalen? Krijg ik waar voor mijn geld? Hieronder een paar relevante punten:

 1. Iedereen mag zich juridisch adviseur noemen, zelfs als hij hier niet voor is opgeleid. De advocatuur is een beschermd beroep. Het is strafbaar om zich onbevoegd uit te geven voor advocaat. Er zijn in het vreemdelingenrecht veel gevallen bekend van juridisch adviseurs die hun cliënten oplichtten door valse beloften te doen en hiervoor veel geld in rekening te brengen. Nog steeds bereiken ons met regelmaat berichten binnen over MVV adviesbureaus die na ontvangst van hun geld nergens meer op reageren.
 2. Alle advocaten staan ingeschreven bij de Orde van Advocaten. Zij moeten zich houden aan gedragsregels, die vooral zijn geschreven ter bescherming van het belang van de cliënt. Om hierop toe te kunnen zien zijn alle advocaten onderworpen aan tuchtrecht. Advocaten die over de schreef gaan kunnen worden berispt, geschorst en zelfs geschrapt.
 3. Advocaten zijn verplicht hun kennis op peil te houden door jaarlijks opleidingen en cursussen te volgen. Daarnaast mogen zij zich op grond van toekomstige regels alleen 'specialist' noemen wanneer zij zijn aangesloten bij een erkende specialisatievereniging die meetbare kwaliteitseisen stelt aan de aangesloten advocaten. Dit om de kwaliteit van de dienstverlening te bewaken.

Tips voor het maken van de juiste keuze

Hoe maakt u nu de juiste keuze bij het zoeken naar een professional om een MVV- of verblijfsaanvraag te begeleiden? Niet alle factoren zijn natuurlijk maatgevend, maar er kunnen wel bepaalde eigenschappen zijn die in meerdere of mindere mate bijdragen aan de geloofwaardigheid van de professional:

 • Zijn er succesverhalen?
  Iemand kan nog zo hard roepen dat hij de beste is, maar wie is het met hem eens? Zijn er op internet lovende kritieken te vinden over de dienstverlening van de professional of juist klachten? De waardering van de klant vormt een goede graadmeter.
 • Wie is de professional eigenlijk?
  Is het een adviesbureau zonder namen en gezichten van mensen die er werken? Of is iedereen bij naam en toenaam bekend? Is het bureau alleen telefonisch of per e-mail te bereiken of is er ook een bezoekadres? Misschien ook een punt om bij stil te staan.
 • Hoe zit het met prijzen/tarieven?
  Er zijn juridisch adviseurs, maar helaas ook advocaten die tot duizenden euro's durven te rekenen voor een betrekkelijk eenvoudige procedure als een MVV-aanvraag. Aan de andere kant van het spectrum zijn er bureaus die zeer lage prijzen rekenen. De vraag is natuurlijk: wat krijg je ervoor terug? Tarieven van duizenden euro's geven geen enkele waarborg voor kwaliteit. Zeer lage tarieven kunnen ook vragen oproepen over wat in de dienstverlening zit inbegrepen (en wat niet).

 Wie is de professional met wie u te maken heeft eigenlijk?

Het is meestal een combinatie van de bovenstaande factoren die kan helpen bij de beeldvorming over de betrouwbaarheid van een professional.

Waarom Delissen Martens?

Delissen Martens advocaten is een middelgroot advocatenkantoor in Den Haag, met ongeveer 30 advocaten, werkzaam binnen verschillende disciplines. Het kantoor heeft een lange traditie en goede reputatie op het gebied van vreemdelingenrecht. De advocaten zijn goed op elkaar ingespeeld en werken zo nodig in teamverband. Vreemdelingenrecht heeft vaak raakvlakken met familierecht, ondernemingsrecht, arbeidsrecht of strafrecht. Delissen Martens heeft alle expertise in huis.

Delissen Martens besteedt continue aandacht aan verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening.  
De klantwaarderingen zijn openbaar. Cliënten waarderen ons gemiddeld met een 9,5*.


*waardering in mei 2020

Advocaat Jeroen Maas is al sinds 2001 gespecialiseerd in het vreemdelingenrecht en heeft al vele honderden aanvragen met succes behandeld. Jeroen is bestuurslid van de Specialisten Vereniging Migratierecht Advocaten, een van de weinige specialisatieverenigingen met het keurmerk van de Nederlandse Orde van Advocaten

Delissen Martens hanteert transparante prijzen voor de begeleiding van MVV- en verblijfsaanvragen. Deze prijzen zijn zeer concurrerend vanwege de lange ervaring met dergelijke aanvragen en de daaruit voortvloeiende efficiënte werkwijze.

 

Delissen Martens Advocaten

 

Heeft u vragen over wat een advocaat voor u kan doen? Laat het ons weten:

Contactpagina     |     Maak een (bel)afspraak

* verplichte velden