Nieuw artikel: De vervagende grenzen van de inkomenseisen voor gezinshereniging
donderdag 27 oktober 2016 Tags: Inkomen
Sinds het EU Hof van Justitie op 21 juli 2016 uitspraak heeft gedaan in de zaak-Khachab, staan de inkomensvoorwaarden die Nederland stelt aan gezinshereniging onder druk.
Dit blijkt uit de verschillende rechterlijke uitspraken hierover sinds het arrest-Khachab. Hierin wordt duidelijk dat ook wanneer het inkomen van een referent niet per definitie 'voldoende' of 'duurzaam' is zoals voorgeschreven door het beleid, er toch ruimte moet bestaan voor een individuele beoordeling van het inkomen van de referent.
In het artikel 'De vervagende grenzen van de inkomenseisen voor gezinshereniging' op deze website wordt op deze ontwikkelingen nader ingegaan en wordt aangegeven waar de ruimte zit voor afwijking van de inkomenseisen voor gezinshereniging.
Op grond van een tweetal arresten van het EU Hof van Justitie kan worden geconcludeerd dat gezinshereniging de hoofdregel is en dat hieraan alleen voorwaarden kunnen worden gesteld voor zover deze geen afbreuk doen aan het nuttig effect van de Gezinsherenigingsrichtlijn. Bij de beoordeling van het inkomen van de referent is van belang dat hij beschikt over stabiele en regelmatige inkomsten die volstaan om hemzelf en zijn gezinsleden te onderhouden, zonder een beroep te doen op het stelsel voor sociale bijstand. De beoordeling van het inkomen dient voornamelijk in dit licht plaats te vinden: hoe groot is het risico dat men een beroep zal doen op de bijstand?
Lees hierover meer in het artikel :
De vervagende grenzen van de inkomenseisen voor gezinshereniging
Lees ook
- Nieuwe legestarieven en normbedragen per 1 januari 2021
- Nieuw rapport concludeert: Nederlandse ‘Chavez-Vilchez’ beleid in strijd met EU-recht
- Rechtbank stelt vragen aan EU Hof over tijdelijkheid 'Chavez-Vilchez' verblijfsrecht
- Update inburgeringswet: uitgesteld tot 1 januari 2022
- EU Hof van Justitie: Datum aanvraag is bepalend voor beoordeling minderjarigheid kind
- Geliefde van buiten de EU mag per 27 juli weer naar Nederland
- Nieuwe normbedragen per 1 juli 2020
- Naar verwachting per 1 juli 2021 nieuwe Inburgeringswet
- Raad van State: Inkomsten uit ZW en WW uitkering kunnen ook duurzaam zijn
- Nieuwsbericht over coronavirus (COVID-19) en gezinshereniging