Ga direct naar de inhoud.

Algemene vragen over de mvv aanvraag

Wat voor originele documenten moeten er uit het buitenland worden opgestuurd?

Bij een MVV-aanvraag hoeven geen originele documenten uit het buitenland te worden meegestuurd. Dit is alleen nodig als de IND hier specifiek om vraagt, bijvoorbeeld om het document te kunnen onderzoeken. Originele documenten, zoals een geboorteakte of een ongehuwdverklaring kunnen beter in het buitenland bij de aanvrager blijven. Deze moeten namelijk bij afgifte van de MVV worden getoond op de Nederlandse ambassade. Daarna kunnen de documenten door de aanvrager worden meegenomen naar Nederland.

Ook van de door de aanvrager te ondertekenen formulieren hoeft geen origineel exemplaar te worden meegestuurd met de MVV-aanvraag. Formulieren zoals de antecedentenverklaring, relatieverklaring etc. kunnen door de buitenlandse partner of gezinslid worden ondertekend en als een scan of foto (digitaal) worden teruggestuurd naar de referent in Nederland. Deze scan kan worden gebruikt voor de indiening van de MVV-aanvraag.

Mijn buitenlandse partner verblijft nog in Nederland. Kan dit kwaad voor de MVV-aanvraag?

Een aanvraag om een MVV of verblijfsvergunning kan worden afgewezen in verband met eerder illegaal verblijf in Nederland, maar dit geldt niet voor gezinshereniging. 

Het eerdere illegale verblijf in Nederland zorgt bij terugkeer naar het land van herkomst of het land waar de MVV wordt aangevraagd wel geregeld voor discussie met de grensautoriteiten op de luchthaven van vertrek. Het maakt daarbij geen verschil of de partner vertrekt vanuit Nederland of een ander Europees land.

Na een gesprek met de grensautoriteiten wordt er mogelijk een stempel in het paspoort geplaatst, waarna de reis alsnog kan worden vervolgd. Het stempel heeft geen gevolgen voor terugkeer naar Nederland met een MVV. Er hoeft dan ook geen nieuw paspoort te worden aangevraagd!

Sinds eind 2011 worden bij illegaal verblijf ook 'inreisverboden' uitgereikt. Zolang deze alleen verband houdt met illegaal verblijf (niet met gepleegde misdrijven; zie verderop), zal het inreisverbod niet in de weg staan aan afgifte van de MVV. Is aan de voorwaarden voor de MVV voldaan, dan wordt het inreisverbod opgeheven.

 

Mijn partner is Nederland uitgezet. Heeft dit gevolgen voor een MVV-aanvraag?

Nee, een MVV kan niet om deze reden worden geweigerd. Wel is het belangrijk om na te gaan wat er vóór de uitzetting is gebeurd. Is de partner namelijk aangehouden in verband met een misdrijf, dan kan dit wél gevolgen hebben voor een latere MVV-aanvraag. Sommige strafbare feiten lijken onschuldig en kunnen worden afgedaan met een lage transactie (boete). Toch kan het zijn dat het strafbare feit een misdrijf was. In dat geval is het betalen van de boete fataal voor een toekomstige MVV-aanvraag. Een veroordeling wegens een misdrijf levert hetzelfde probleem op. Het kan hierdoor gebeuren dat er voor langere tijd (minstens 5 jaar) geen MVV kan worden aangevraagd.

Heeft de partner vóór de uitzetting alleen in 'vreemdelingenbewaring' gezeten, dan heeft dit geen gevolgen voor een latere MVV-aanvraag.

 

Mijn buitenlandse partner is in aanraking geweest met Justitie voor het plegen van strafbare feiten. Heeft dit gevolgen voor een MVV-aanvraag? 

Alleen wanneer misdrijven zijn gepleegd en hier een onvoorwaardelijke straf, boete of maatregel voor is opgelegd of een strafbeschikking is uitgevaardigd, dan kan de MVV om deze reden worden geweigerd.

Binnen het strafrecht bestaat er een verschil tussen misdrijven en overtredingen. Hoewel overtredingen minder ernstig zijn dan misdrijven, kunnen soms ogenschijnlijk 'onschuldige' strafbare feiten toch misdrijven zijn. Een voorbeeld: iemand die op het vliegveld een boete heeft betaald in verband met het invoeren van enkele illegale DVD's, heeft hiermee in feite een misdrijf gepleegd. Met het betalen van de boete staat de schuld meteen vast. Resultaat: De MVV zal voor 5 jaar worden geweigerd.

Het betalen van een boete, ook als het een heel laag bedrag betreft, is dus gevaarlijk voor een latere aanvraag om een MVV en/of verblijfsvergunning. Wordt de boete opgelegd in verband met een gepleegd misdrijf, dan kan het raadzaam zijn om de boete niet te betalen en de zaak voor de rechter te laten komen. het verdient aanbeveling om dit eerst met een advocaat of andere deskundige te bespreken!

Niet alleen misdrijven die in Nederland als misdrijf zijn bestraft kunnen in de weg staan aan afgifte van een MVV. Ookin het buitenland gepleegde strafbare feiten, die in Nederland als misdrijven worden aangemerkt, kunnen leiden tot afwijzing van een MVV-aanvraag.

Voor het tegenwerpen van gepleegde misdrijven in het kader van een aanvraag om eerste toelating bestaat een maximale termijn, behalve als het gaat om een levensdelict (moord/doodslag). In dat geval kan de MVV te allen tijde worden afgewezen.

In geval van misdrijven waartegen een gevangenisstraf van zes jaar of meer is bedreigd, bedraagt de termijn waarbinnen de MVV kan worden geweigerd 20 jaar. Het gaat hier onder meer om (vormen van) misdrijven tegen de zeden, misdrijven tegen het leven gericht en mishandeling. Ook drugsdelicten, misdrijven tegen het openbaar gezag, wapendelicten en misdrijven waardoor de algemene veiligheid van personen of goederen in gevaar wordt gebracht, zoals brandstichting, horen hier bij.

In geval van een veroordeling, transactie of strafbeschikking wegens een drugsdelict dan wel een geweldsmisdrijfwaartegen een gevangenisstraf van minder dan zes jaar is bedreigd, bedraagt die termijn 10 jaar. Onder ‘geweldsmisdrijven' worden in ieder geval gerekend: mishandeling, openlijke geweldpleging, bedreiging, belediging en verzet bij aanhouding.

In geval van andere, minder ernstige misdrijven, bedraagt de termijn 5 jaar.

De termijn begint op de dag dat de straf of maatregel volledig ten uitvoer is gelegd, dus de dag dat een boete is betaald of de dag van de invrijheidsstelling na het uitzitten van een gevangenisstraf.

 

Kan de MVV ook worden aangevraagd in Nederland of een ander land dan het land van herkomst?

De tot 1 juni 2013 geldende procedure om vanuit Nederland advies te vragen over de afgifte van een MVV is afgeschaft. Vanaf nu kan ook door de referent in Nederland rechtstreeks een MVV worden aangevraagd ten behoeve van het buitenlandse gezinslid of partner. Naast de aanvraag om een MVV wordt ook meteen verzocht om een verblijfsvergunning voor meerdere jaren. Dit wordt de toelatings- en verblijfprocedure (TEV) genoemd.

De MVV kan niet door het buitenlandse gezinslid of partner in Nederland worden aangevraagd. Het idee van de MVV-procedure is namelijk dat de vraag of iemand in Nederland mag verblijven wordt beantwoord voordat deze persoon al in Nederland aanwezig is.

Het buitenlandse gezinslid of de partner kan ook zelf een MVV-aanvraag indienen. Het uitgangspunt is dat deze moet worden aangevraagd op de Nederlandse ambassade of consulaat in het land van herkomst. Hiermee wordt bedoeld: het land waarvan de aanvrager de nationaliteit heeft.

Is er in het land van herkomst geen Nederlandse ambassade of consulaat aanwezig, dan moet de MVV worden aangevraagd in het dichtstbijzijnde buurland. MVV-aanvragen voor mensen uit Irak kunnen bijvoorbeeld worden ingediend in Turkije, Syrië of Iran. Mensen uit Somalië kunnen de MVV aanvragen in Ethiopië of Kenia.

Heeft het buitenlandse gezinslid of de partner een verblijfsvergunning in een ander land, dan mag de MVV ook in dat land worden aangevraagd, mits hij of zij:

  • verblijft in een land op basis van een verblijfsvergunning met een geldigheidsduur van drie maanden of meer;
  • in het land waar hij verblijft, gerechtigd is de uitkomst van een aanvraag voor verblijf (aldaar) af te wachten; of
  • verblijft in een land waar hij een verblijfsprocedure heeft doorlopen, waarvan de uitkomst in rechte onaantastbaar is geworden en er een juridisch beletsel bestaat tegen uitzetting.
 

Kan het basisexamen inburgering ook in Nederland worden afgelegd?

Nee, het examen kan alleen worden afgelegd op de Nederlandse consulaten en ambassades in het buitenland. Het examen moet op dezelfde ambassade of consulaat worden afgelegd als waar de MVV wordt aangevraagd.

Wel is het soms mogelijk om in Nederland een vrijstelling voor het basisexamen inburgering te behalen. Meer informatie hierover is te vinden in de rubriek over het inburgeringsexamen. Dit is alleen haalbaar voor mensen die de Nederlandse taal al zeer goed beheersen.

Ook is het mogelijk om in Nederland eventueel een cursus te volgen ter voorbereiding op het basisexamen inburgering. Zie bijvoorbeeld de cursus via www.ikwilnaarnederland.nl.

Moet ik beschikken over een zelfstandige woning om voor mijn buitenlandse partner garant te kunnen staan?

Nee, dit is geen voorwaarde. Bij de beoordeling van de MVV-aanvraag wordt dus niet gekeken naar de vraag of u over zelfstandige woonruimte beschikt.

Wel moet uw partner na goedkeuring van de MVV-aanvraag en na inreis in Nederland met u samenwonen. Op het adres waar u samenwoont, moet u beiden ook ingeschreven staan. Is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat er al teveel andere mensen op uw woonadres staan ingeschreven, dan zult u met uw partner een andere woning moeten betrekken, waar u zich wel beiden kunt inschrijven.

Heeft u een andere vraag? Laat het ons weten:

Lees ook