Ga direct naar de inhoud.

(Familie)relatie

Huwelijk en geregistreerd partnerschap

Een huwelijk moet geldig zijn in Nederland. Is het huwelijk niet in Nederland gesloten, dan moet de huwelijksakte zijn gelegaliseerd of voorzien van een apostille. Zie officiële documenten. Vanaf 19 juni 2011 is het niet langer nodig om het buitenlandse huwelijk in te schrijven in het GBA voordat de MVV wordt aangevraagd.

Een geregistreerd partnerschap kan alleen worden erkend als deze in Nederland is aangegaan. Betreft het een buitenlands gereigstreerd partnerschap, dan wordt de aanvraag behandeld op basis van een ongehuwde relatie (zie hieronder).

Een onderdeel van verblijf op basis van een huwelijk of geregistreerd partnerschap is dat de partners in Nederland gaan samenwonen.

Ongehuwde relatie

Een ongehuwde relatie kan als basis dienen voor verblijf bij een partner in Nederland. Hiervoor is het niet nodig dat beide partners een samenlevingsovereenkomst aangaan. Wel moet er sprake zijn van een duurzame en exclusieve relatie. Dit is het geval indien de (homo- of heteroseksuele) relatie in voldoende mate met een huwelijk op één lijn is te stellen.

Hoewel bij een huwelijk de relatie een vaststaand gegeven is, dient de ongehuwde relatie aannemelijk worden gemaakt door de aanvra(a)g(st)er en de referent(e). Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een vragenlijst. Met de antwoorden op de vragen moet zoveel mogelijk informatie worden verschaft over de relatie, zoals waar en wanneer de partners elkaar hebben ontmoet, hoe de relatie is ontstaan, etc. Ook moeten bewijsstukken, zoals foto's, brieven, e-mails en telefoonrekeningen worden meegestuurd met de antwoorden op de vragenlijst.

Ook voor ongehuwde partners geldt als voorwaarde voor verblijf dat de partners in Nederland met elkaar gaan samenwonen.

Kinderen

Wanneer de MVV wordt aangevraagd ten behoeve van een kind in het buitenland, dan geldt als voorwaarde dat het kind in een familierechtelijke betrekking staat tot de hoofdpersoon of diens echtgeno(o)t(e) / (geregistreerd) partner.

Met een biologisch kind, geboren uit de hoofdpersoon en/of diens partner bestaat automatisch een familierechtelijke betrekking. Als het gaat om een geadopteerd kind is dat ingewikkelder. Op deze website wordt volstaan met informatie over gezinshereniging met een biologisch kind.

De familierechtelijke betrekking is op zichzelf onvoldoende. Het kind dat naar Nederland dient te komen moet namelijk ook onder het rechtmatige gezag van de ouder in Nederland staan. 'Rechtmatig gezag' wil zeggen dat de ouder volgens de wet nog zeggenschap over het kind heeft. Soms kan namelijk ook maar één van de ouders belast zijn met het ouderlijk gezag (ook wel: voogdij), bijvoorbeeld na een echtscheiding.

Als uitgangspunt voor het vaststellen van de gezagssituatie geldt de geboorteakte van het kind. Zie hierboven over officiële documenten. Wanneer er twee ouders op de geboorteakte staan vermeld, waarvan er één niet betrokken is bij de MVV-aanvraag, dan moeten er aanvullende documenten worden verstrekt over het gezag. Gaat het om een kind van gescheiden ouders, dan zal veelal de echtscheidingsbeslissing moeten worden verstrekt. Is er een aparte gezagsbeslissing genomen, dan moet deze ook worden verstrekt.

Wanneer er een tweede ouder met het gezag is belast, moet die ouder toestemming geven voor het vertrek van het kind naar Nederland om daar bij de andere ouder te verblijven. Dit kan door middel van een schriftelijke verklaring die door de tweede ouder is ondertekend. Om de handtekening te kunnen controleren, moet er ook een kopie van het paspoort van de tweede ouder worden bijgevoegd.

Na afgifte van de MVV moet het kind bij de ouder gaan wonen met wie om gezinshereniging is verzocht.

Downloads met meer informatie

Lees ook