Ga direct naar de inhoud.

Problemen met invoering nieuwe basisexamen inburgering in het buitenland

De wijze waarop het inburgeringsexamen buitenland wordt afgenomen is per 1 november veranderd, echter de invoering van het nieuwe inburgeringsexamen heeft enige vertraging opgelopen.

De nieuwe inburgeringsapparatuur is nog niet op de Nederlandse ambassades uitgerold. Op dit moment kunnen kandidaten tot nadere berichtgeving dus geen inburgeringsexamen afleggen op de ambassade.

Ondertussen wordt alles op alles gezet om op 1 december een goed alternatief aan te kunnen bieden. Dit alternatief zal bestaan uit ‘standalone’ laptops waarop de kandidaten hun examen kunnen maken. De resultaten zullen vervolgens naar DUO worden gestuurd ter beoordeling. Om de ambassade in staat te stellen om vóór 1 december het nieuwe systeem te testen, zullen de laptops zo snel als mogelijk naar alle relevante posten worden gestuurd. Dat zal starten vanaf 20 november.

Zie hiervoor de berichtgeving op de website van de Nederlandse ambassade in de Filipijnen.

Dit kan gevolgen hebben voor personen die op korte termijn een MVV-aanvraag hoopten in te dienen, bijvoorbeeld omdat sprake is van een jaarcontract (op de datum aanvraag moet het contract nog minstens één jaar geldig zijn). Het advies voor deze personen is om eerst de MVV-aanvraag in te dienen en in een begeleidende brief aan te geven waarom er nog geen examen is afgelegd. Tijdens de behandeling van de aanvraag kan dan mogelijk alsnog het examen worden afgelegd en het resultaat worden nagezonden.

Lees ook